Извор и парк Клептуза

Най-големият карстов извор в България - Клептуза - се намира на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино на град Велинград. Намира се в югозападния край на Велинград. Местността е обявена за защитена от 1966 г. Цялата площ на защитената територия е 412 хектара и обхваща териториите между Циганското дере и вододелното било.

Изворът има дебит 580-1180 л/с. Той е един от символите на Велинград. Едната част от водата на извора се използва за водоснабдяването на Велинград, на рибарника, както и за други стопански нужди. Друга част пълни две красиви изкуствени езера, които са сред най-популярните места за почивка и отмора сред гостите и жителите на курортния град. В езерото има водни колелета, а около него има и няколко ресторанта.

 

В местността Клептуза растат насаждения от черен бор на възраст от 100 до 160 години, както и над 50 различни дървесни и храстови видове, редки за района. Тревните насаждения са над 260 различни вида.

 

 

 

 

 

 

От центъра на Велинград до Клептуза може да се стигне и с велосипед или с теснолинейката (вижте разписанието).

 

В местността Маркови скали над Клептуза се намира единствената пресечка на меридиан и паралел в България - с географски координати 24 градуса източна дължина и 42 градуса северна ширина.

 

 

 

 

 

От Клептуза започват множество маркирани пътеки, които водят до местностите Харманите, Брези, Сивата вода и др.

 

 

 
Географски координати: 41.999958387499284° с.ш 23.98239254951477° и.д:

Извор и парк Клептуза местоположение на картата: