Исторически музей Велинград

В музея са оформени следните отдели: Археология, Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история и Художествен отдел. В тях се съхраняват и проучват повече от 19 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. Там могат също да се видят постоянните експозиции за Вела Пеева, етнографска изложба, изложба за великденски писани яйца и изложба за Николай Гяуров.

Историческият музей на Велинград е основан през 1952 г. Той се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата „Света Троица”. Централен обект за посещение там е родната къща на партизанката Вела Пеева (1922 г. – 1944 г.) и музеят почти половин век носи нейното име.

В музея има три постоянни експозиции - мемориална изложба „Вела Пеева”, етнографска изложба „Планината - гостоприемен дом” и изложбата „Великденски писани яйца”.

В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Освен от района на Велинград могат да се видят писани яйца и от други райони на България, както и от Централна и Източна Европа. Всяка година в навечерието на Великден музеят организира изложби на велинградски писани яйца, демонстрации на традиционната восъчна техника, работилници и конкурс за писани яйца.

Експозицията „Вела Пеева” разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 г. като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската й политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948 г., при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на партизанката - Велинград.

Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров (1929 г. – 2004 г.), който е роден във Велинград. След смъртта му през 2004 г. семейството му е дарило вещи, снимки и документи на световноизвестния оперен певец. Показани са оригинални костюми от постановки в операта „Ла Скала” в Милано, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения. Експозицията е „подвижна” и често е гост на различни музеи в страната и чужбина.

В етнографската експозиция „Планината - гостоприемен дом” са показани разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни.

С каменни надписи и снимки са представени най-старите действащи минерални бани в България, които са били построени през 1750 - 1751 г.

Районът около Велинград от векове има традиции и в дърводобива - в експозицията са включени макети и експонати на стари водни съоръжения - чаркове и тепавици.

Историческият музей на Велинград често е домакин на гостуващи изложби от музеи в България и чужбина. Всяка година в музея се провеждат Велинградски празници на културата, годишнини, свързани с Вела Пеева и оперния певец Николай Гяуров.

Целогодишно в музея работи ателие за изписване с восък на великденски яйца. На щанд на музея се предлагат информационни материали и сувенири.

Работно време: 1 октомври - 31 март 9.00 ч. - 17.30 ч., почивен ден – неделя. 1 април до 30 септември 9.00 ч. - 17.30 ч. без почивен ден.

Входни такси:
за възрастни – 2.00 лв.
за ученици – 1.00 лв.
Цена на беседа на български език - 4.00 лв.
беседа на чужд език – 6 лв.

За контакти:

Исторически музей
град Велинград ул. „Владо Черноземски” № 4

Телефон: +359 359 5 25 91
e-mails:
im_vel@abv.bg
icvelingrad@b-trust.org
icvelingrad@abv.bg

 

 

Географски координати: 42.04380121564295° с.ш 23.986846357584° и.д:

Исторически музей Велинград местоположение на картата: