Язовир Батак и Цигов чарк

 

 

 
Подходящо място за разходка с кола за всеки сезон. На картата е отбелязано мястото срещу Острова. Може да се разходите и нагоре в горичката между вилите. Има достатъчно заведения и къмпинг в района.

Цигов чарк е български планински курорт - райско място. Намира се на югозападния бряг на язовир Батак. През зимата могат да се карат ски на малка писта с влек и с гледка към язовира.

Язовир Батак отстои на 4 км от Батак, на 7 км от Ракитово и на 12 км от Велинград. Изграден е на река Мътница. Неговата площ е 22 км², а обема му е 309 млн. м³. Предпочитано място е за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. А на другия бряг летовище Дъното (община Пещера), което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин. Язовир „Батак“, захранва с вода основен електроизточник на територията на Област Пазарджик, а именно ВЕЦ Батак.

В курорта Цигов чарк се намират няколко по-големи хотела, много малки семейни хотелчета и частни вили. Основната леглова база е във вилите и хотелските комплекси тип "еднофамилни къщички". Курорта е от типа семейно развлекателен комплекс. Има развит "пазар", хранителни магазини и множество малки заведения, те се конкурират с луксозните ресторантски и бар комплекси в хотелите. Има две напълно оборудвани писти. Едната е до контра-стената на язовира, а другата е на пътя от Ракитово за Батак около два километра след разклона за центъра на к. к. тя има ски влек, ски гардероб и ски учители. Цените са достъпни за всички желаещи да посетят това място. Пистата е с дължина 1200 м. Подходяща е за начинаещи и средно-напреднали скиори. Около ски пистата има паркинг и места за хранене. 

Инфраструктурата е в развитие. Не се очаква бързо израстване на курорта и заемането на място сред утвърдили се вече курорти.

Интересът на инвеститори в региона е осезателен. Пред старта на изграждането си са доста мащабни проекти — хотели, луксозни вилни селища с паркинги, ресторанти, басейни и всички удобства за туристите. Предстои добавянето на допълнителни писти, към вече изградената ски писта с модерни съоръжения.

 

 

 

Географски координати: 41.95238914735857° с.ш 24.143593311309814° и.д:

Язовир Батак и Цигов чарк местоположение на картата: