яз. Белмекен и м. Юндола

Още едно хубаво място за разходка с кола. Белмекен и известен с язовира, с националната спортна база там, ски писти, чист въздух и красиви гледки. Местността Юндола е изходен пункт за изкачването към Белмекен. Когато и да ходите натам си носете топли дрехи:)

Местността Юндола е обширна седловинна поляна между планините Рила и Родопи с размери приблизително 3 км на 1 км и е на 16 км северозападно от Велинград, по шосето за Банско и Разлог. Разположена е на 1400 м средна надморска височина между планините Рила и Родопи. Пътят от Велинград до Юндола трае около половин час с кола, минава по поречието на река Луковица и е много живописен.

Има леки ски писти оборудвани със ски-влекове през зимата. От Юндола могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите. Интересни обекти в околността са: резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали и спортна база Белмекен.

 

 

 

Географски координати: 42.14907444737451° с.ш 23.77664566040039° и.д:

яз. Белмекен и м. Юндола местоположение на картата: