На баня по велинградски

На баня по велинградски

Обществената баня наистина е голям кеф, стига да знаете какво може да очаквате там.

Ходенето на обществена баня е като ходенето на кафе: хората на времето са се събирали там като в жив фейсбук, обменяли са клюки и новини и са се наслаждавали на здравословния ефект на минералната вода. Във Велинград до съвсем скоро голяма част от жителите не са имали баня в дома си защото обществената е била много по-евтина и надеждна (в зимните месеци когато тръбите се пукат, например). Този навик продължава и днес и нека не ви стряскат кънтящите гласове в банята – разговорите се разгарят в едно с горещата вода и къпането е по-скоро чевръст от колкото релаксиращ процес.

Аксесоари: банският не ви е необходим. Всяка баня в определена част от деня или в определен ден е отворена само за мъже или само за жени. За това пък задължително си вземете джапанки, тасче (миниатюрно пластмасово легенче за поливане) и кесе (тривка, най-добре копринена). Носете си около 5 лв и никакви ценности. Плаща се на входа, след което можете да се съблечете в собствено шкафче, най-често то не се заключва. В повечето бани има две помещения за къпане – с душове и с курни (това са дълбоки умиваници, монтирани на пода, с място за сядане до тях). Има и помещения със самостоятелни вани , но те са занемарени и не са за предпочитане. Под душа вече знаете какво да правите. В помещението с мивките е задимено като в парна баня. До мивките има къде да приседнете и да си оставите нещата за къпане. Опитните велинградчани измиват мястото за сядане с шампоан и постилат върху него найлоново пликче преди да седнат. Самата мивка тече постоянно и е пълна до горе с вода. Можете да регулирате топлата и студената така както ви е комфортно – на вас и на човека седнал от другата страна на мивката. Загребвате с тасчето вода от коритото на мивката и се поливате. Прието е да се влиза в басейна с минерална вода едва след първото минаване със сапун. Там човек не плува, а се кисне блажено.

Много скоро към вас ще се приближи някой по-възрастен представител на града и ще ви предложи да ви изтърка гърба. Подразбира се, че ще приемете, но бъдете готови и Вие да предоставите същата услуга. Местните са много вещи в това дело, вземат го много на сериозно и очакват да ги напътствате, ако ви заболи твърде много или натискат твърде силно. След като ви изтрият е мил жест да полеете с тасчето си ръцете на триещият Ви за да се измие. След което е ваш ред.

На излизане от помещението за къпане отнесете със себе си тасчето пълно с вода и го излейте върху краката си точно преди да преминете врата – така по джапанките ви няма да се задържи нищо от пода на банята. В помещението за преобличане може да се възползвате от кушетките и да полежите увити в кърпата си 2-3 мин наслаждавайки се на свежия въздух. Да ви е честита първата баня! 

 

Евгения Русева, велинградчанка