Радонова Баня - съседни сгради за жени и мъже

В коритото на река Чепинска, на 500 метра от "Клуптуза" и близо до хотелски комплекс "Св. Спас" се намират мъжката и женска радонови бани. Носят името си от благородния газ радон, който е част от състава на водата, която е силициево-флуорно-хидрокарбонатно-сулфатна със значителни количества натрий, калий и калций. Водата е с температура около 45°C и с рН 9.15. Радонът оказва противовъзпалително действие и съдейства за образуване на витамин D в организма.

Според надпис, който е стоял над вратата на банята, сградата е била подновена през 1750 год. от Мехмед бин Хасан. Според предание той бил похарчил за възстановяването на сградата доста голяма за онова време сума - 700 гроша. Подновяването на едно такова заведение, почти обожаемо от мохамеданите, е докарало до възторг големците в Пазарджик и Чепинската околност. Един богаташ, във вид на награда, а от друга страна като е желал да вземе участие в тази добродетел, дал на Мехмед Бин Хасан 100 гроша. Последният обаче е желал само неговото име да се чете и затова употребил парите на богаташа като построил малката баничка и една заходня. Малката баничка и заходнята са под един покрив, но са преградени с доста дебела стена.

За женската радонова баня:

За мъжката радонова баня:

Телефон за връзка: 0882437125

Водата повлиява благоприятно дейността на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система, както и обмяната на веществата в организма.

 

Географски координати: 41.99672920646179° с.ш 23.974592685699463° и.д:

Радонова Баня - съседни сгради за жени и мъже местоположение на картата: