Сярна баня

Банята се намира в югоизточната част на кв. "Каменица" на ул. "Георги Кирков". Водата е със сулфатно-натриево-хидрокарбонатно-силициево-флуорен състав със следи от калций, магнезий и желязо. Температурата на извора е 88°C, което прави банята хипертермална. За нуждите на банята водата се охлажда до 38-39°C. Общатата минерализация е около 570 мг/литър, а рН е около 8.4. Наличието на почти 9 мг/литър флуор прави водата подходяща за профилактика на кариес при децата и остеопороза при възрастните. Освен това водата там се използва за лечение на гинекологични заболявания, при хипертония, атеросклероза и ставни заболявания.

По време на изкопите за разкриване извора на "Сярна баня" е открит стар каптаж още от времето на Римската империя. Също така и римско строителство от тухли, сводове. След започване на Балканската война не са правени задълбочени разкопки и каптирането на извора е зарито.

"Сярна баня" е строена от Общината на село Каменица. Строежът е започнал през 1912 год. с решение на Общинския съвет на селото. За целта имотите, които са били на наши съграждани са отчуждени, а някои са дарени на Общината. Известни са имената на двама собственика - Иван Заваринов Ямаков и кмета Спас Каров. Когато през 1912 год. се събира Общинският съвет да реши къде да се построи банята се оформят две предложения: едното е да се построи на мястото на старата баня, а второта да се построи на мястото, където е сега. В строителтсвото на банята и парка взема участие населението на цялото село. По време на войната през 1912 год и Първата световна война, строежът е бил прекратен, но отново е възстановен по време на управлението на Александър Стамболийски - 1920-1921 год и банята е пусната в експлоатация като Общинска собственост върху Общинска земя.

Интересна е историята на входната врата на банята. Ангел Пендаров ("Лукия"), който е бил близък приятел на Александър Стамболийски при една среща с него харесал вратите на Министерството на Земеделието и дълго водил преговори да му дадат една такава врата за "Сярна баня". След като я получил я закарал с влака до Септември, а от там с файтон до село Каменица. За съжаление тази врата е била подменена преди доста години.

Адрес: Велинград, кв. Каменица, ул. Георги Кирков.

Работно време: Жени: вторник, четвъртък, събота 7 ч. - 20 ч. Мъже: понеделник, сряда, петък, неделя 7 ч. - 20 ч.

Телефон 0359/ 52022.

Цени: Басейни за възрастни и деца над 10 г. - 1,80 лв., за деца до 10 г. - безплатно.

Температурата на извора е 88°C,но водата в банята е 38-39° и с 9 мг/литър флуор, което я прави подходяща за профилактика на кариес при децата и остеопороза при възрастните, както и за лечение на гинекологични заболявания, при хипертония, атеросклероза и ставни заболявания.

 

Географски координати: 42.04064398025553° с.ш 23.992214798927307° и.д:

Сярна баня местоположение на картата: